Friday, December 17, 2010

siap sebelum tiba

Ramai orang meminta untuk diakhirkan hidup dengan pengakhiran yang baik atau dalam bahasa arab nya disebut Husnul Khatimah. Tidak kiralah permintaan tersebut dalam arab, melayu, kantonis atau apa bahasa sekali pun, ternyata manusia mendambakan hidup yang baik agar mendapat bekalan terbaik untuk digunakan di akhirat kelak. Selain muslim, penganut agama lain turut meminta pengakhiran yang terbaik dan dapat menjadi manusia yang bermanfaat kepada semua. Namun, sekali pandang mari kita sama-sama fikirkan, apa yang kita sudah lakukan untuk mati dalam keadaan terbaik?

Tarik tali

Mungkin ramai yang biasa dengan permainan tarik tali, tapi pernahkah anda mendengar mereka yang bermain tarik tali dengan tuhan? Mungkin ada yang sedikit pening.

Kita mendambakan pengakhiran yang baik dan kehidupan di akhirat yang sejahtera tapi kita masih berkira-kira untuk mengorbankan diri kita untuk menunaikan suruhan Allah dan meninggalkan larangannya. Kita masih acuh tak acuh. Seakan-akan tidak percaya kepada janji Allah. Adakah begitu?

Ini menjadi cerminan terhadap sejauh mana kita bergantung kepada Allah. Pergantungan kepada Allah menjadi persoalan penting untuk setiap perkara yang dilakukan di dunia ini. Setiap hari tidak dapat tidak kita akan membuat keputusan, memilih antara dua atau lebih. Pastinya kita memerlukan percaturan (baca: strategi) dan ilham terbaik dalam membuat pilihan ini, maka disini memperlihatkan sejauh mana kita bergantung kepada Allah.

Sejak dari bangun tidur, kita memilih untuk bangun bila jam berbunyi pada pukul 5 untuk bertahajjud dahulu atau masih meneruskan tidur. Kita memilih untuk solat berjamaah atau tidak. Kita memilih untuk memakai pakaian samaada atas dasar ingin riak dan menunjuk-nunjuk atau mengharapkan keredhaan Allah semata-mata. Kita memilih untuk makan yang halal. Memilih untuk solat diawal waktu. Memilih untuk mengundi Parti yang betul. Memilih untuk hidup secara Islam. Pilihan-pilihan ini mengajak kita memuhasabah diri sejauh mana aku bergantung kepada Allah pada setiap perkara yang aku lakukan setiap hari.

Pergantungan ini menjadi antara titik tolak kepada manifestasi perlakuan kita selari dengan apa yang kita pinta dalam doa saban hari.

Akhir adalah Mati

Menyebut perihal kematian, ramai sahaja yang menggigil ketakutan bila memikirkan saat sendirian di kubur, saat disoal Munkar dan Nakir, serta saat ingin menjawab persoalan mereka. Tapi, pernahkah kita takut tatkala mencampurkan maksiat dan ketaatan kepada Allah? Memilih untuk kufur pada sebahagian Al-Quran dan beriman kepada sebahagian yang lain? pilihan ini juga menjadi pilihan keramat untuk menjadi penentu kepada bagaimana pengakhiran hidup kita sendiri.

Mati itu pasti, semuanya akan mati. Tapi, sejauh mana kita bersiap sedia untuk mati itu yang perlu lebih difikirkan. Ingatlah, kita akan mati pada bagaimana cara kita hidup.

No comments: