Tuesday, September 8, 2009

perkongsian 2
Jam menunjukkan pukul 4 pagi~

Alhamdulillah….baru sahaja selesai pagi semalam ceramah motivasi mengenai pengurusan masa dari abang amin idris. Input yang diberi amat berguna. Saya amat berterima kasih pada nasrul and the geng atas inisiatif yang amat baik ini. (ada yang dah tak tido atas tilam..hehe)

~gambar hiasan~

Sejak dari dulu lagi kalau habis sahaja kem atau kursus berkaitan motivasi maka sayalah orang yang paling bersemangat. Tidak pasti untuk berapa lama, tapi yang saya dapat rasakan bahawa semangat itu pasti akan menurun. Adakah itu perkara yang biasa? Normal? Anda sahaja yang menjawabnya.

Usai selesai ceramah, ketika masih dalam perjalanan pulang ke mahallah, saya berfikir dua tiga perkara. Dalam beberapa buku yang saya pernah baca mengenai motivasi ada menyebut bahawa manusia sentiasa perlukan booster dalam hidup mereka. Ala-ala graph antibodies??haha.Maksudnya manusia perlu sentiasa ada peransang dalam hidup meraka. Peransang yang dimaksudkan mestilah berbentuk positif seperti self reward, menggembirakan orang lain, etc.

Kadang-kadang kita terlupa dua tiga perkara yang sebenarnya amat baik dalam hidup kita jika penghayatan keatas apa yang kita lakukan itu berada pada tahap yang optimum. Contohnya dengan membaca al-quran sebenarnya kita membaca al-quran hamper setiap hari tanpa kita sedari, membaca al-quran boleh menyeimbangkan hormone-hormon dalam badan kerana bacaan al-quran akan menyebabkan keadaan jantung dan perjalanan darah berada dalam keadaan stabil.

Dalam tidak sedar, sebenarnya jika kita melakukan aktiviti-aktiviti harian dalam tahap enthusiastic yang amat tinggi boleh menyebabkan diri kita teransang pada motivasi yang tinggi. Bagaimana?

Jam menunjukkan pukul satu sewaktu tiba di bilik selepas pulang dari motivational talk tadi. Dalam fikiran saya ada dua tiga perkara yang difikirkan perlu untuk dilakukan dalam masa singkat sebelum azan zohor menjengah. Pertamanya tidur (qailullah), kedua baca al-quran dan yang ketiganya adalah melipat pakaian.

Kalian tahu apa yang saya buat?

Lipat baju….~

~gambar hiasan~

Apa pun yang kalian ingin katakan. Saya merasakan melipat baju adalah priority yang terpenting ketika itu. (mesti banyak yang confius).

Pointnya bukanlah pada lipatan baju, sebaliknya bagaimana saya melipat baju dan perasaan saya pada perbuatan melipat pakaian tersebut. Got it?

“time management is on how to decide what to do now and what to do after that and how to make your decision reliable on you!”.

Enthusiastic yang tinggi membuatkan kita tidak menghiraukan orang lain.

~gambar hiasan~

Serang pelajar arkitek yang diberi assignment untuk melukis sebuah rumah pasti akan melakukan yang lebih baik jika assignment yang diberikan itu bukan namanya “assignment”. Kenapa? Semuanya berpunca dari bagaimana kita menerima sesuatu perkara yang diputuskan oleh diri kita sendiri. Bahkan jika perlajar tersebut begitu mendalami masuk assignment tersebut, mampu sahaja dia menghabiskan masa berjam-jam untuk kerja tersebut. kenapa? bagaiman anda membina persipsi terhadap sesuatu perkara.


alfarabi_90

MUK1,CFSIIUM,PJ

No comments: